معافیت اعصاب و روان + لیست بیماری ها و مدارک لازم برای معافیت سربازی

تاریخ آخرین بروز رسانی اطلاعات معافیت اعصاب و روان : شهریور ماه ۱۴۰۳

اگر فرصت خواندن متن را ندارید، حتما به فایل صوتی زیر گوش دهید:

معافیت اعصاب و روان به جرات پر ابهام‌ترین معافیت در بین معافیت های پزشکی است که بسیاری از مشمولان و خانواده ها برای اینکه در این خصوص اقدامی انجام دهند دچار تردید هستند. بعضی از هم قصد اقدام دارند اما نمیدانند شرایط و آیین نامه های معافیت سربازی بر چه اساسی است.

گروه سرباز مشاور در این مقاله بطور کامل راجع به بیماری های اعصاب و روان و محدودیت هایی که ممکن است بعد از معافیت سراغ مشمول بیاید صحبت میکند همچنین بطور دقیق و کامل شرایط انواع بیماری های اعصاب و روان برای معاف شدن را بررسی میکنیم.

شرایط معافیت اعصاب و روان

شرایط معافیت اعصاب و روان

بیماری های اعصاب و روان در بخش پنجم لیست بیماری های معافیت پزشکی قرار دارند و در کل شامل ۱۵ بند میباشد.بنابراین برای اطلاع از شرایط معافیت اعصاب و روان لازم است ابتدا نوع بیماری مشخص شود و بعد از آن شرایطی که برای معافیت آن بیماری تعیین شده است مورد بررسی قرار گیرد.

ممکن است کسانی که دارای بیماری های اعصاب و روان هستند همزمان شامل چند بند باشند که در اینصورت شرایط معافیت راحت تر خواهد شد. در ادامه بطور دقیق انواع بیماری های اعصاب و روان و شرایط معافیت آن ها را بررسی میکنیم.

چند نکته راجع به شرایط معافیت اعصاب و روان

  • داشتن سوابق بیماری و گواهی متخصص روانپزشک لازم و ضروری است.

  • در بعضی از بیماری ها داشتن سوابق بستری به تعداد حداقل دو بستری ضروری است.

  • کسانی که دارای سوابق خود زنی، خودکشی هستند شرایط بهتری برای معافیت دارند.

  • صدور معافیت های موقت ۶ ماهه حتی تا چند دوره امر معمولی در معافیت اعصاب و روان است.

  • امکان بستری توسط شورای پزشکی وجود دارد.

  • شرکت در تمامی جلسات تعیین شده ضروری است.

مدارک لازم معافیت سربازی اعصاب و روان

مدارک لازم معافیت سربازی اعصاب و روان

یکی از بخش هایی که برای دریافت معافیت حتما لازم است مدارک کافی به شورای پزشکی ارائه شود بخش معافیت اعصاب و روان میباشد. دقت داشته باشید حتما این مدارک از شما خواسته خواهد شد در غیر اینصورت معافیتی در کار نیست!

  • اصل مدارک شناسایی (کارت ملی و شناسنامه)

  • آخرین وضعیت یا مدرک تحصیلی (مخصوص فارغ التحصیلان)

  • گواهی اشتغال به تحصیل (مخصوص مشمولان در حال تحصیل)

  • گواهی اشتغال به خدمت یا برگه اعزام از پادگان (مخصوص مشمولان در حال خدمت)

  • سوابق بستری به دلیل بیماری

  • گواهی پزشک در خصوص بیماری

  • سوابق کمپ، ضرب و جرح ( مخصوص افراد دارای اختلال خلقی)

  • سوابق خود کشی (مخصوص افراد دارای افسردگی یا دو قطبی)

نکته مهم!

در صورتی که کسی قبل یا در حین خدمت سربازی فاقد مدارک لازم برای اثبات بیماری باشد یا درخواستش بطور کامل رد خواهد شد و رای شورای پزشکی معافیت از خدمات رزمی خواهد بود.

یا مشمول وارد معافیت موقت ۶ ماهه میشود که در اکثر مواقع اینطور است و در طول مدت این ۶ ماه بطور دقیق تحت نظر قرار میگیرد.

این مطلب هم می تواند برای شما مفید باشد: معافیت پزشکی چشم

و در نهایت شورای پزشکی رای به بستری مشمول در بخش اعصاب و روان بیمارستان های نیروهای مسلح میدهد تا اثبات بیماری صورت گیرد. البته بستری اجباری نیست اما مشخص است که در صورت امتناع از بستری شورای پزشکی رای بر معافیت سربازی اعصاب و روان نخواهد داد.

لیست بیماری های معافیت اعصاب و روان

بیماری هایی که شامل معافیت میشوند طبق اعلام سازمان وظیفه عمومی این موارد هستند:

۱- پسیکوزها

پسیکوزها شامل بیماری هایی همچون اسکیزوافکتیو، اسکیزو فرنی، اختلالات هذیانی و پسیکوزهای آتیپیک مزمن و همچنین اختلال سایکوز گذرا میشود که در صورت اثبات مزمن بودن دارای معافیت دائم است و در غیر اینصورت تنها شامل معاف از رزم خواهد بود.

۲- اختلالات خلقی

اختلالات خلقی شامل بیماری دو قطبی و افسردگی میباشد که در صورت شدید بودن بیماری یا نوع بودن دوقطبی دارای معافیت دائم است و در غیر اینصورت رای شورای پزشکی صرفا معاف از خدمات رزمی است.

۳- اختلالات شخصیتی

این بند مربوط به بیماری هایی همچون ضد اجتماعی بودن ،شخصیت مرزی ،اسکیزوئید ،اسکیزوتایپال و پارانوئید میشود.در این بند هم شدت بیماری ملاک معافیت مشمول است که حتما باید مورد تایید بیمارستان های نیروهای مسلح قرار گیرد.

۴- اختلال وسواس (OCD)

وسواس میتواند بصورت عملی یا فکری یا هر دو باشد که منشا اضطرابی دارد و در صورت شدت و مقاوم در برابر درمان دارای معافیت اعصاب و روان است.

۵- اختلال پانیک

حملات پانیک با منشا اضطرابی در شخص ایجاد میشود و علائمی همچون بالا رفتن ضربان قلب ، تنگی تنفس و احساس مرگ و حتی بیهوشی دارد.در این حالت هم در صورت شدت و مقاوم در برابر درمان بودن بیماری مشمول از خدمت سربازی معاف میشود.

۶- فوبیا یا PTSD

هر گونه فوبیا که منجر به اضطراب شدید شود بطوری که فرد را از حالت طبیعی خارج و غیر قابل کنترل کند و تلاش ها برای درمان بدون نتیجه بماند در نهایت منجر به معافیت دائم خواهد شد.

۷- کند ذهنی

کند ذهنی و نقصیه های عقلانی هم جز بیماری های اعصاب و روان محسوب میشود و آیین نامه میزان ضریب هوشی را برای معافیت ملاک قرار داده است.کسانی که ضریب هوشی کمتر از ۷۰ مورد تایید شورای پزشکی داشته باشند از خدمت سربازی معاف و خارج از این آیین نامه مشمول تنها معاف از خدمات رزمی خواهد شد.

۸- لکنت زبان

در صورتی که اختلال لکنت زبان و تکلم معمول بر اساس علت روانی و نورولوژیک تشخیص داده شود و شدت آن اثبات شود معافیت دائم خواهد داشت.البته مشمولان دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر با وجود این بیماری حتی با شدت زیاد تنها معاف از رزم میشوند.

۹- هموسکسوالیتی

این موضوع در آیین نامه با عنوان انحرافات جنسی و آداب مغایر شئونات اجتماعی تعریف شده است. در این بند حداقل ۶ ماه معافیت موقت جهت تایید و اثبات بیماری در نظر گرفته شده است که در صورت اثبات منجر به معافیت خواهد شد.

۱۰- اختلالات کنترل تکانه شدید

هرگونه حرکت غیر ارادی و شدید در هر کدام از اعضای بدن که بطور ملموس و واضح قابل مشاهده باشد دارای معافیت است.

۱۱- اختلالات سوماتوفرم

این بند مربوط به بیماری های روان تنی است که منشا روانی دارد.در این حالت فرد احساس بیماری و درد دارد حتی اگر پزشک عدم وجود مشکل را در او تشخیص دهد.برای معافیت در این حالت داشتن حداقل سال سابقه پزشکی لازم و ضروری است.مشمولان دارای مدرک کارشناسی و بالاتر تنها معاف از خدمات رزمی خواهند شد.

۱۲- اختلال تیک صوتی و حرکتی

هر گونه تیک حرکتی و خروج صدا هایی خارج از اختیار فرد در صورت شدت دارای معافیت است.در صورت عدم شدت رای شواری پزشکی معاف از خدمات رزمی خواهد بود.

۱۳- اوتیسم

اختلالاتی که مربوط رشد فراگیر هستند بطوری که افت عملکرد در فرد بطور واضح مشخص باشد دارای معافیت است و خارج از این حالت یعنی با عملکرد طبیعی در شخص تنها منجر به معاف از رزم خواد شد.

۱۴- اختلال هویت جنسی

این موضوع مربوط به ترنس ها است و با تایید پزشکی قانونی به سادگی امکان دریافت معافیت اعصاب و روان وجود دارد.

مراحل گرفتن معافیت اعصاب و روان

مراحل گرفتن معافیت اعصاب و روان

کسانی که قصد دارند از معافیت اعصاب و روان استفاده کنند ممکن است قبل یا در حین خدمت سربازی باشند که با این وجود نحوه اقدام کمی متفاوت است.

مراحل معافیت اعصاب و روان قبل از خدمت سربازی

  • مراجعه به پلیس+۱۰

  • تمکیل فرم های مربوطه

  • تکمیل فرم خود اظهاری پزشکی

  • حضور در بیمارستان طبق زمان و مکان اعلام شده در پیامک دریافتی

  • حضور در جلسه کمیسیون پزشکی نظام وظیفه طبق زمان اعلام شده در پیامک دریافتی

  • حضور در جلسات تعیین شده در طول معافیت موقت طبق نظر پزشک مربوطه

  • در صورت تأیید کمیسیون، با رأی شورای پزشکی فرد می‌تواند معافیت خود را دریافت نماید.

مراحل معافیت اعصاب و روان در حین خدمت سربازی

  • اعزام به بهداری یگان و تایید پزشک پادگان یا یگان

  • اعزام به بیمارستان مورد تایید یگان خدمتی

  • معاینات و کمیسیون های پزشکی بیمارستان نظامی

  • در صورت تایید، صدور نامه معافیت توسط بیمارستان

  • تسویه از پادگان و ترخیص فرد مشمول

محدودیت های معافیت سربازی اعصاب و روان

محدودیت های معافیت سربازی اعصاب و روان

یکی از مواردی که باعث نگرانی در میان مشمولان شده است نگرانی از محدودیت های معافیت اعصاب و روان است.موارد مختلفی در این موضوع مورد بحث است که آیا با دریافت معافیت سربازی اعصاب و روان باعث محدودیت خواهد شد یا خیر؟

مهم ترین موارد قابل بررسی این ها هستند:

معافیت اعصاب و روان و ادامه تحصیل

معافیت کارت قرمز سربازی انواع مختلفی دارد و باید گفت که در اکثر مواقع هیچگونه مشکلی برای ادامه تحصیل شخصی که این معافیت را میگیرد وجود ندارد.

این مطلب هم می تواند برای شما مفید باشد: گروه ب سربازی چیست و مزایا و معایب این گروه

نکته ای که وجود دارد این است که برای ورود به بعضی از رشته های دانشگاهی مثل رشته های پزشکی یا پیراپزشکی یا رشته هایی که در دانشگاه های نیمه متمرکز مثل فرهنگیان قوانینی برای سلامت جسمانی و روانی فرد وجود دارد که در صورت مغایرت با آیین نامه های اجرایی شخص اجازه ورود به این رشته ها را ندارد.

معافیت اعصاب روان و گرفتن پاسپورت و مهاجرت

بعد از گرفتن معافیت اعصاب و روان اگر فردی اقدام به دریافت پاسپورت و خروج از کشور کند دچار مشکل نخواهد شد و به سادگی میتواند با دریافت پاسپورت از کشور خارج شود.فقط در موارد خاص نیاز به قیم برای خروج از کشور دارد که فقط برای بعضی از بیماری های اعصاب و روان تعیین شده است.

مهاجرت ها معمولا بصورت پناهندگی،شغلی یا تحصیلی انجام میشود که معمولا در حالت های مهاجرت شغلی و تحصیلی فرد دچار مشکل خواهد شد.البته کشورهای مختلف قوانین بخصوص خود را برای پذیرش و صدور ویزا دارند.در حالت مهاجرت بصورت پناهندگی کمترین احتمال عدم صدور ویزا وجود دارد.

معافیت اعصاب و روان و استخدام

یکی از مهم ترین و بزرگترین محدودیت های معافیت اعصاب و روان محدودیت در استخدام است.کسانی که این نوع معافیت را دریافت میکنند قطعا امکان استخدام های دولتی و نظامی و هر دستگاه دیگری را ندارند.

همچنین بعضی از شرکت های خصوصی هم در استخدام دارندگان معافیت اعصاب و روان مردد هستند.پس قبل از اقدام برای این نوع معافیت باید نوع بازار کاری که قرار است وارد آن شوید را تعیین و سپس اقدامات لازم را انجام دهید.

معافیت اعصاب و روان و صدور پروانه کسب و کار

با داشتن معافیت اعصاب و روان این پروانه ها صادر نخواهد شد:

✔️ پروانه پزشکی

✔️ پروانه وکالت

✔️ پروانه نظام روانشناسی

معافیت اعصاب و روان و جواز کسب ( مشاغل آزاد )

با وجود اینکه این نوع معافیت مشکلات جدی در استخدام ایجاد میکند اما در خصوص دریافت مجوز های کسب و کار در مشاغل آزاد و در صنف های مختلف از رستوران گرفته تا طلا و جواهر هیچ مشکلی وجود ندارد.

معافیت اعصاب و روان و گواهینامه

در حال حاضر گرفتن گواهینامه نیازی به داشتن کارت پایان خدمت ندارد.

اما اگر فردی معافیت اعصاب و روان بگیرد دیگر اجازه گرفتن گواهینامه نخواهد شد.

بعضی گواهینامه دارند و اقدام به معافیت سربازی اعصاب و روان میکنند که بعد از تایید پزشک برای دریافت معافیت اعصاب و روان بلافاصله گواهینامه آن ها باطل خواهد شد و قابل تمدید نمیباشد.

بجز معافیت کارت قرمز سربازی اختلال هویت جنسی مابقی معافیت های اعصاب و روان شامل این قانون میباشد.

معافیت اعصاب و روان و ازدواج

در خصوص امر ازدواج هم محدودیت هایی وجود دارد که خیلی ها از آن مطلع نیستند.در زمان عقد شروط مشخصی بین زوجین تایید و امضا میشود که یکی از آن ها مربوط به سلامت روان میباشد. در صورت وجود این بیماری در هر کدام از زوجین یا اثبات این بیماری بعد از ازدواج حق طلاق به به طرف مقابل داده خواهد شد.

طبق قوانین زن ها نمیتوانند به سادگی از مرد طلاق بگیرند اما در این شرایط نه تنها طلاق انجام خواهد شد بلکه مرد باید مهریه هم پرداخت کند!

توجه

قبل از هر اقدامی برای دریافت معافیت سربازی اعصاب و روان لازم است خودتان را نسبت به محدودیت هایی که گفته شد بسنجید. در هر کسی محدودیت بطور نسبی در نظر گرفته میشود در واقع ممکن است هر کدام از این موارد شما را از زندگی ساقط کند یا اینکه برعکس ، اصلا برای شما هیچ کدام از این موارد محدودیت محسوب نشود.

این مطلب هم می تواند برای شما ممفید باشد: معافیت گوش حلق و بینی

ما بر اساس تجربه عمومی و مخاطبانی که با سرباز مشاور تماس گرفته اند سعی کردیم انواع محدودیت ها را توضیح دهیم تا بتوانید به سادگی خودتان را با هر کدام از این موارد قیاس کنید و اگر مشکلی پیش نیامد اقدامات را شروع کنید. البته گاهی واقعا هیچ راهی جز دریافت معافیت سربازی اعصاب و روان نیست!

ابطال کارت معافیت اعصاب و روان (کارت قرمز)

ابطال کارت معافیت اعصاب و روان (کارت قرمز)

ابطال کارت قرمز اصلا کار ساده ای نیست و حتی تقریبا غیر ممکن است چون بعد از چندین مرحله کمیسیون پزشکی و حتی معافیت های موقت و البته داشتن سوابق بیماری که خود شخص ارائه کرده است معافیت صادر میشود.در نهایت در صورت چنین درخواستی باید این شرایط رعایت شود:

  • شرایط سنی فرد در نظر گرفته می‌شود.

  • اگر فرد کارت قرمز سربازی خود را باطل نماید نمی تواند از دیگر معافیت‌ها استفاده کند.

  • فرد باید تعهد دهد پس از ابطال کارت به خدمت اعزام شود.

  • فرد باید بهبودی کامل خود را به دست آورده باشد که زیر نظر کمیسیون پزشکی مجدد بررسی می‌شود.

تجربه معافیت اعصاب و روان

اگر از نظر مالی و شغلی تامین نیستید یا قصد خروج از کشور ندارید توصیه میشود با توجه به محدودیت های استخدامی و شغلی و حتی گرفتن گواهینامه حتی المقدور سراغ این مدل معافیت نروید. بهتره بگم رفتن به سربازی با تمام سختی هاش یا حتی سربازی نرفتن و غایب بودن خیلی خیلی بهتر از این همه محدودیت هست.

بعد از معافیت موقت اعصاب و روان چه اتفاقی خواهد افتاد؟

بعد از معافیت موقت اعصاب و روان چه اتفاقی خواهد افتاد؟

بعد از پایان معافیت موقت اعصاب و روان که در دوره های ۶ ماهه تعریف شده است چه فرد قبل از خدمت سربازی و چه در حین خدمت اقدام به معافیت کرده باشد دوباره شورای پزشکی تشکیل میشود.

در این شورا پزشک گزارش بالینی بر اساس آنچه در این ۶ ماه گذشته تهیه میکند تا در نهایت بر اساس این گزارش تصمیم گیری شود.در صورت عدم درمان بیماری معافیت دائم صادر میشود و در صورت درمان یا حداقل بهبود نسبی معافیت از رزم صادر خواهد شد.

معافیت های موقت و این تصمیم گیری ها میتواند حتی تا ۴ دوره یعنی ۲ سال با توجه به نظر پزشک معالج و معتمد نیروهای مسلح تمدید شود و تا زمانی که شورا رای نهایی صادر نکن معافیتی در کار نخواهد بود همچنین طول مدت معافیت موقت جز خدمت سربازی محسوب نمیشود.

کارت قرمز سربازی چیه؟

قبلا از اینکه کارت های هوشمند معافیت و پایان خدمت سربازی ایجاد شود ، سازمان وظیفه عمومی به کسانی که با بیماری های اعصاب و روان از خدمت سربازی معاف میشدند کارت قرمز میداد در واقع این کارت بطور مشخص نشان دهنده معافیت با بیماری های روانی بود.

در حال حاضر چنین کارتی وجود ندارد در واقع کارت های رنگی دیگر صادر نمیشود و چه کارت های معافیت و چه کارت پایان خدمت در یک شکل و رنگ به مشمولان داده میشود.روی کارت عنوان و بند معافیت درج خواهد شد و از این طریق نوع معافیت قابل بررسی و استعلام توسط دیگران است.

عکس کارت قرمز

کارت قرمز سربازی مخصوص افرادی است که قبل از خدمت سربازی یا حتی در حین خدمت سربازی بواسطه بیماری های اعصاب و روان از خدمت معاف میشوند . جالب است بدانید کارت قرمز معافیت سربازی اصلا قرمز نیست و این موضوع فقط نوعی اصطلاح است.

اگر عکس کارت های معافیت سربازی را مشاهده کنید تقریبا هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند و فقط نوع معافیت و اطلاعات شخصی افراد که روی کارت درج میشود متفاوت است . همچنین در کارت های معافیت جدید اطلاعات معافیت در تراشه الکترونیکی کارت هم ثبت میشود و به نوعی میشه گفت کارت های معافیت هوشمند هستند.

برای مثال اگر کسی با بیماری اختلال شخصیتی از خدمت سربازی معاف شود با وجود اینکه معافیت اعصاب و روان یا اصطلاحا کارت قرمز است اما روی کارت حتی اسم بیماری هم زده نمیشود، فقط بخش و بند بیماری ثبت میشود.

پس کسانی که به دنبال معافیت های اعصاب و روان هستند از اینکه اطلاعات بیماری آن ها در دسترس دیگران باشد اصلا نباید نگران باشند مگر اینکه ارگانی بخواهد از از نوع معافیت استعلام بگیرد .

سوالات کمیسیون اعصاب و روان

سوالات کمیسیون اعصاب و روان

سوالات کمیسیون اعصاب و روان به دو دسته تقسیم میشود که ما بخشی از سوالاتی که معمولا پرسیده می‌شوند را برای شما نوشته ایم.

سوالات کتبی کمیسیون اعصاب و روان

تست های معتبر روانسنجی در حیطه پزشکی نه تنها در وظیفه عمومی بلکه در تمام بخش های مربوط به بیماری های اعصاب و روان وجود دارد که متخصصان روانپزشک در کمیسون اعصاب و روان وظیفه عمومی از آن ها استفاده میکنند.

معمولا تست ها در غالب ۲۰۰ تا ۳۰۰ سوال است و هیچ گونه جواب درست یا غلطی در تست وجود ندارد . این تست ها که هر انسانی میتواند یکبار آن را امتحان کند برای سنجش اعصاب و روان و ویژگی های شخصیتی فرد تدوین شده است.

بعد از بررسی پرسشنامه توسط پزشک و تبطیق آن با بیماری شخص نتیجه نهایی توسط نظام وظیفه اعلام خواهد شد . بدیهی است سنجش تست ها و نمراتی که در تست بدست می آید نوع بیماری روانی را مشخص خواهد کرد.

سوالات شفاهی کمیسیون اعصاب و روان

سوالات کمیسیون اعصاب و روان علاوه بر تست کتبی بصورت شفاهی هم پرسیده خواهد شد . پزشک بصورت شفاهی از بیمار معمولا راجع به زندگی روزمره یا اتفاقات بچگی و حتی وضعیت خانواده سوالاتی میپرسد.

در رابطه با نوع بیماری سوالات کمی متفاوت است مثلا اگر فردی اختلال شخصیتی داشته باشد حتی از او راجع به پرخاشگری یا سوابق نزاع سوال میکنند.

ممکن است شخصی به دلیل افسردگی اقدام کرده باشد در این صورت راجع به ارتباطات یا سوابق بستری و حتی خود کشی سوال خواهد شد.

در مورد افرادی که به دلیل اختلال هویت جنسی یا همجنسگرایی برای معافیت اقدام میکنند ممکن است در مورد روابط جنسی و اینکه پارتنر دارند یا ندارند سوال میشود.

در کل سوالات به معنای جواب درست و غلط نیست بلکه پزشک با توجه به تجربه کاری قصد دارد تا تشخیص بهتری در مورد بیمار دهد . حتما این موضوع را بدانید که پزشکان وظیفه عمومی قصد درمان هیچ بیماری را ندارند و تنها هدف تشخصی بیماری و وجود یا عدم وجود آن است.

تجربه کسانی که معافیت اعصاب و روان گرفته اند!

تجربه کسانی که معافیت اعصاب و روان گرفته اند!

در اینجا میخواهیم در خصوص کسانی که با سرباز مشاور تماس گرفته اند و معافیت اعصاب و روان را دریافت کرده اند صحبت کنیم. سعی کردیم با انتقال تجربیات این عزیزان به شما سعی کنیم در تصمیم گیری کمک بهتری کنیم.

علی از همدان

من در سال ۸۳ در حین خدمت سربازی با معافیت سربازی اعصاب و روان از خدمت معاف شدم. در آن زمان محل خدمت خوبی نداشتم و شرایطم سخت بود .الان بعد از گذشت حدود ۲۰ سال تنها مشکلی که برایم پیش آمده است گرفتن گواهینامه پایه ۱ میباشد که به هیچ وجه صادر نمیشود و همین موضوع باعث شده است من در شغلم دچار مشکل شوم.

احسان از تهران

در حین خدمت سربازی با اینکه محل خدمت در تهران بود و روز برگ خدمت میکردم معاف شدم و الان بعد از گذشت چند ماه از معافیت پشیمان هستم. دوباره تلاش کردم به پادگان مراجعه کنم و با ابطال معافیت اعصاب و روان ادامه خدمتم را انجام دهم اما تا این لحظه موفق به اینکار نشدم.

علی از اهواز

بعد از گرفتن معافیت سربازی اعصاب و روان با این خیال که اصلا بهش نیازی پیدا نخواهم کرد وارد شغل آزاد شدم. الان موقعیت شغلی در شرکت نفت پیدا شده است اما نمیتوانم استخدام شوم. شغل خودم را دارم اما خب پشیمان هستم چون میشد موقعیت شغلی خیلی بهتری داشته باشم.

محمد از الیگودرز

سال ۱۴۰۱ تو دل کرونا معافیت سربازی اعصاب و روان گرفتم و الان مشغول به کار داربست ساختمان هستم . اصلا دچار مشکل نیستم و حتی در زمان ازدواج هم خانواده همسرم با این موضوع مشکلی نداشتند. به شما هم پیشنهاد میکنم اگر شرایطشو دارید حتما یجوری معاف شید!

هشدار!

سرباز مشاور گرفتن یا نگرفتن کارت معافیت اعصاب و روان را نه تایید و نه رد میکند و این تجربیات صرفا جهت آگاه سازی شما عزیزان بوده است. به شما پیشنهاد میکنیم قبل از هر اقدامی با مشاوران مجرب سرباز مشاور صحبت کنید تا شرایط زندگی و اهدافی که دارید دقیق بررسی شود و در نهایت بهترین تصمیم را بگیرید.

سوالات متدوال معافیت اعصاب و روان ( کارت قرمز)

اینها سوالاتی هستند که مشمولین در تماس های تلفنی مشاوره از ما در مورد معافیت اعصاب و روان معمولا می پرسند:

فقط بیماری های اعصاب روان شامل کارت قرمز هستند؟

بله و باز هم تاکید میکنیم که کارت معافیت اعصاب و روان قرمز رنگ نیست و این موضوع فقط یه اصطلاحه!

با کارت قرمز امکان خروج از کشور وجود دارد ؟

در صورتی که فردی با بیماری دو قطبی کارت قرمز گرفته باشد لازم است با قیم از کشور خارج شود.

این مطلب هم می تواند برای شما مفید باشد: مشکلات احتمالی مهاجرت با معافیت اعصاب و روان

فرق کارت قرمز با کارت دیگر معافیت های پزشکی چیست ؟

هیچگونه تفاوتی بین کارت قرمز و دیگر معافیت های پزشکی از نظر ظاهری جز عنوان و بخش و بند ثبت شده در کارت وجود ندارد.

میشه کارت قرمز را ابطال کرد ؟

اگر قبلا با کارت قرمز از سربازی معاف شدی یا قصد چنین کاری داری بع هیچ عنوان این معافیت قابل ابطال نیست.

با کارت قرمز میشه گواهینامه پایه یک گرفت ؟

شاید در کمیسیون اجازه دریافت گواهینامه خودرو های سواری داده شود ولی قطعا گواهینامه رانندگی ماشین سنگین داده نخواهد شد.

با کارت قرمز میشه ازدواج کرد ؟

اگر دختر دلخواه شما و خانوادش با بیماری شما مشکل ندارند میشه ازدواج کرد البته حق طلاق با دختر خواهد بود. سوالات کمیسیون اعصاب و روان در کمیسیون های پزشکی اعصاب و روان و جلساتی که در حضور روانپزشک گذرانده میشود سوالات در قالب کتبی و شفاهی پرسیده خواهد شد.

با کارت معافیت اعصاب و روان در چه ارگان هایی میشه استخدام شد؟

در مقاله کامل توضیح دادیم که یکی از مهم ترین محدودیت های معافیت اعصاب و روان استخدام شدن در ارگان های نظامی و دولتی است. این موضوع قطعی میباشد و بدون شک هیچ استخدامی انجام نخواهد شد. تنها امید برای استخدام در خصوص ارگان های خصوصی میباشد که معمولا استخدام میکنند اما در هر صورت ممکن است بعضی از آن ها از اینکار خودداری کنند.

در پایان

گروه سرباز مشاور بعنوان تخصصی ترین مرکز مشاوره سربازی در ایران سعی داشت در این مقاله صفر تا صد معافیت اعصاب و روان و تمامی موارد و دغدغه های پیرامون آن را بررسی کند تا دیگر سوالی برای شما مشمولان و خانواده های عزیز باقی نماند.

در صورتی که در این خصوص همچنان ابهاماتی وجود دارد و نیاز به مشاوره حرفه ای دارید میتوانید با ما تماس بگیرید تا کارشناسان مشاور سربازی راهنمایی های لازم را به شما ارائه دهند.

بنر معافیت پزشکی

193 پاسخ

  1. سلام.بنده بمدت ۴ سال است که دارای بیماری اعصاب وروان هستم تا اینکه از پارسال برج ۱۰ تا بحال دارو های زیادی مصرف میکنم وتحت نطر۳پزشک هستم ونامه بستری هم دارم اما بستری نشدم.ودر طول روز به خودکشی فکرمیکنم آیا معافیت امکان داره؟؟؟

  2. سلام.بعد از ۶ ماه ایست خدمت اعصاب و روان آیا در جا انتقالی به نزدیکترین پادگان نزدیک منزل را برای ادامه خدمت میدهند؟

  3. با سلام و خسته نباشید من از بچگی سابقه تشنج دارم و مبتلا به ocd و پنیک هم دارم و الان خیلی ساله که داروی اعصاب میخورم و معافیت ۶ ماهه برام صادر شده و دکتر خودم تشخیص دادن که باید بستری بشم ایا با بستری شدن میتونم معافی دائم بگیرم ؟ ممنون میشم جوابم رو بدید

  4. سلام
    به من تو تشخیص اولیه گفتن تو اختلال وسواسی و اختلال اضطرابی فراگیر و اختلال شخصیتی دارم ولی هنوز منو کمیسیون نفرستادن به نظر شما به من معافیت میدن یا نه؟

    1. سلام نحوه معافیت با بیماری های اعصاب و روان در مقاله توضیح داده شده است

  5. سلام بنده ۲۰ خرداد کمیسون رفتم گفتن میخوای معافت کنیم قبول نکردم اما الان میخوام اعزام بگیرم واسه معافیت امکانش هست؟!

  6. سلام من در حین خدمت زدم اینه رو شکوندم ۲ روز بیمارستان اعصاب وروان بستری شدم و بعد تجدید دوره ی اموزش شدم به علت استلاجی زیاد و مجدد نرفتم و نمیتونم برم الانم قرص های اختلال خلقی استفاده میکنم ایا معاف میشم از خدمت ؟

  7. مسئول محترم سایت، شما به چه حقی و با کدام مجوز قانونی اینقدر با اطمینان میگید که مثلا پروانه طبابت باطل میشه یا …. مگه شما خدا هستید؟ حتی قضات هم ممکنه رای اشتباه بدهند و در مرحله بعد در دیوان عدالت رای شکسته بشه، متاسفانه مشاورین شما اینطور که معلومه اطلاعاتشان از قوانین حقوقی مانند خانم های قدیمی هست که دم در خونه ها مینشستند و سبزی پاک میکردند و در هر زمینه ای نظر مغان میدادنند، شما حق ندارید کسی را نا امید کنید در صورتی که به اینگونه مشاوره های بی اساس و مطلق ادامه دهید من شخصا از مجموعه شما شکایت میکنم و تا آخرش هم ادامه میدم

    1. کسی که خودش را به خواب زده نمیشه بیدار کرد؟
      پزشکی که خودش مشکلات اعصاب و روان داره قابلیت طبابت دارد؟
      آیا در دفترچه انتخاب رشته کنکور عنوان سلامت جسمی و روحی و روانی لازم برای ورود به رشته پزشکی آورده نشده؟
      حالا اگر شما دوست داری در رویاهات زندگی کنی دیگه تقصیر ما نیست.
      جهت شکایت هم ما در خدمتتون هستیم اما مراقب باشید در آخر رویاهاتون پر پر نشه چون سر و کارتون با قانونه

      1. دکتر سید موسی کافی که در دانشگاه گیلان در رشته ی روان شناسی تدریس می کنند و کار بالینیِ روان شناسی هم انجام می دهند به گفته ی خودشان مدتی رو در بیمارستان اعصاب و روان بستری بودند، بارها هم اساتید ما گفتند که عده ای از همکارانشان به اختلالات روان مانند اختلال دوقطبی مبتلا هستند و تحت شرایطی کار هم می کنند به این صورت که در دوره های دپرشن و شیدایی تا زمانه تثبیت خُلق پروانه ی کارشان ضبط و سپس تحویل داده میشه ، ولی شما در مقاله گفتین پروانه ی نظام روان شناسی به این افراد داده نمیشه🫠

        1. احتمالا این عزیزان در زمان دریافت پروانه نظام روانشناسی یا سازمان بهزیستی دارای کارت معافیت اعصاب و روان نبودند!

  8. سلام میخاستم بدونم وسواس فکری معافیت موقت هم براش صادر میشه یا اینکه صرفا معافیت دائم یا معافیت از رزم میدن؟ چون معافیت موقت و بلاتکلیفی خودش برای وسواس فکری عین سمه

  9. سلام من از بچگی لکنت زبان داشتم و هنوزم دارم آیا میتونم از سربازی معاف شم و این مشکل کارت قرمز داره یا نه؟

      1. سلام خسته نباشید من خیلی وقته پرونده دارم در دکتر اعصاب روان و دکتر کلیه و پروستات و اعصابم کلا داغونه و روزی ۱۰تا قرض اعضاب مصفر میکنم و دکتر برام نامه بستری تیمارستان زد به دلیل خودکشی و خودزنی و خسته شدن و عدم زندگی و دوست نداشتن دنیا و خسته شدن و میخوام بدونم باید کجا برم؟

      2. سلام خسته نباشید من خیلی وقته پرونده دارم در دکتر اعصاب روان و دکتر کلیه و پروستات و اعصابم کلا داغونه و روزی ۱۰تا قرض اعضاب مصفر میکنم و دکتر برام نامه بستری تیمارستان زد به دلیل خودکشی و خودزنی و خسته شدن و عدم زندگی و دوست نداشتن دنیا و خسته شدن و میخوام بدونم باید کجا برم؟ معافیت باید چیکار کنم

      3. سلام جناب من حین خدمت هستم میخاستم اعصاب روان بگیرم وقعا اعصابم نمیکشه مشکلاته خانوادگیم داریم مدرک پزشکی ندارم ولی میگن اگر بری تتو بزنی یا باتیغ دستتو بزنی معافت میکنن این کاروکنم ؟

        1. سلام قطعا با اینکار ها معافیت نمیدن!
          در مقاله نحوه گرفتن معافیت نوشته شده

  10. سلام دکتر کمیسیون برا تشخیص بیماری با یک نامه محرمانه به رئیس بیمارستان دستور بستری داده چند روز بستری نگه میدارن؟؟
    خواهشا جواب بدین

  11. سلام وقت بخیر
    من به دلیل مشکلات افسردگی اساسی یا ماژور و اختلالات روانی شدید و سابقه خودزنی در یگان و ایست خدمتی در حین خدمت و مصرف قرص و داشتن نامه از روانشناس و روانپزشک آیا شرایط معافیت رو دارم؟

  12. سلام برادرم بیماری روانی دارد سابقه
    خودکشی و روانشناس بعد چند جلسه اسکیزوفرنی تشخیص داد
    دکترا اولیه هم نوشت واسه کمیسیون و در کمیسیون برا تشخیص و درمان فرستادن بیمارستان روانی بستری بشه ؟ الان تو پذیرش بیمارستان گفتن زیاد بستری میمونه میگن ۳ماه تا۶ماه شایدم ۲سال بستری میمونه تا معافیت بگیره این درسته؟ ما نمیخوایم اینقدر بستری بمونه در حالی که از یک دکتری هم پرسیدیم اونم گفت فقط ۱ماه میمونه الان به خاطر سخت گیری نظام وظیفه ممکنه زیاد بستری نگه دارن با فقط میترسونن
    لطفا راهنمایی کنین.

  13. سلام منو از کمیسیون فرستادن برای بستری در بیمارستان روانی جهت تشخیص بیماری بستری بشم
    در حالی که سابقه خودکشی و روانشناس (نه روانپزشک) اسکیزوفرنیو تایید کرده
    بهم هیچی نگفتن معافیت موقت شدم ؟الان بعد بستری معاف میشم یا نه ؟

  14. سلام ببخشید برادر منو تو کمیسیون برا بستری در بیمارستان روانی فرستادن الان بعد بستری چی میشه معافی می‌کنم یا نه؟
    سابقه خودکشی و دارو درمانی دارد
    روانشناس گفته‌ شیزوفرنی هست
    لطفا پاسخ بدین

  15. سلام همسر من کارت قرمز داره و من این موضوع رو بعد عقد فهمیدم اونموقع به من گفتن که خودش رو به دیوونه بودن زده تا کارت بگیره و سربازی نره الان هفت سال میگذره و این آقا هرروز داره بدتر میشه خودزنی میکنه منو کتک میزنه فحش های رکیک میده ولی چیزی برای اثباتش ندارم فقط یه عکسه ک چاقو گذاشته زیر گلوم و بریده شده و جاهایی ک خودزنی کرده و جاش مونده تو بدنش و سرش من میتونم طلاق بگیرم و حق طلاق برای منه؟مهریه ام نمیخوام فقط میخوام جداشم امنیت جانی ندارم
    هیچکدوم از کارایی هم که انجام میده قبول نمیکنه و پیش بقیه یه آدم دیگه اس کلا

  16. سلام بنده قبل خدمت دکتر اعصاب و روان رفتم پرونده دارم بیماریم حین خدمت عود کرده اگر معاف ۶ماهه بشم بازم کارت قرمز بهم میدن

      1. سلام خسته نباشید بنده در حین خدمت هستم
        دارای خودزنی و خودکشی و جنگ با یکدیگر رو دارم آیا میتوان معافیت گرفت

  17. باسلام.بنده امروز ارجاع شدم که منتظر پیامک کمیسیون پزشکی بمونم.واسه تتو دستم
    خواستم بدونم سوالات و تست هایی که در همان روز میگیرن مربوط به چه چیزایی میشه و تست خون و ادرار هم داره ؟

  18. سلام وقت بخیر. من وسواسی دارم(ocd) قبل حدمت بدون مراجعه به دکتر رفتم کمیسیون رد کرد. الان دکتر روانشناس و روانپزشک رفتم . نامه از روانشناس و نسخه روانپزشک دارم. قرص های کلومیپرامین ۲۵ . فلووکسامین ۵۰ میخورم. ۱۰ جلسه هم نورو فیدبک نوشته که هنوز نرفتم و مرتبا باید تراپی برم. حین خدمت اگر درخواست معافیت بدم معاف میکنن؟ با این نوع معافیت کارت قرمز نمیگیرم؟ چون از دکترام پرسیدم گفتن که کارت قرمز نمیگیرم چون آزاری برای دیگران ندارم.ولی با توجه به نوع وسواسی ام باید حتما ماسک بزنم و در خانه حمام برم و نمیشه توی جای عمومی مثل پادگان بمونم.و راحت میتونم خارج هم برم. ممنون میشم پاسخ بدین.

  19. سلام من الان چهار ماهه در حال خدمتم از قبل خدمت زیاد آدم اجتماعی نبودم و بیش تر موقع ها دوست داشتم تنها باشم الان در خدمت به مشکل خوردم و نمیتونم شلوغی پادگان رو تحمل کنم ،اومدم بیمارستان ارتش با نامه اعزام دکتر اعصاب و روان تشخیص داد که اختلال شخصیت اسکیزوئید و اسکیزوتایپل دارم .
    میخواستم ببینم میتونم معافیت بگیرم؟؟؟

  20. سلام خسته نباشید
    بنده سال۹۵معافیت اعصاب و روان گرفتم و گواهینامه هم پارسال گرفتم ۲ساله بهم دادن
    سوالم این هست که اگر بخواهم مغازه تعمیرات موبایل بزنم پروانه کسب بگیرم میتونم؟؟؟؟ یا جواز کسب هیچ شغلی رو بهم نمیدن کلا؟؟؟؟؟؟؟

  21. سلام وقت بخیر من هنگام خدمت معافیت پزشکی ماده ۳۳ بند ۹ گرفتم از مشاور عزیز یه سوال داشتم که هنگام آزمایش‌های ازدواج ممکن که بررسی و به پزشک مرجوعم کنند؟؟

  22. سلام ببخشید پسر من بعد تصادفی که کرد و مادرش هم پیشش از دنیا رفت دچار بیماری روانی شد الان دکترا میگن باید بستری شه انواع قرص اعصاب میخوره سابقه خودکشی داره روانشناس هم بیماری اسکیزوفرنیشو تایید کرده الان درساشو هم نمیتونه ادامه بده انصراف داده از دانشگاه یک ساله که این مشکلاتو داره

    دکتر اولیه هم نوشته برا کمیسیون
    الان میتونه معاف بشه یا باید بستری شه
    چون به خاطر الکتروشوک نمیخواهیم بستری شه
    بدون بستری میتونه با این شرایطی که داره معاف بشه

  23. سلام وقت بخیر بنده را درکمسیون پزشکی گروه ب تشخیص دادن با آن میتوانم کارت قرمز بگیرم؟

  24. سلام و احترام ، من شهریور ماه سال گذشته به دلیل مشکلاتی که داشتم به روانپزشک مراجعه کردم و طبق تشخیص روانپزشک و پس از انجام آزمون ها مشخص شد به اختلال وسواس شدید و افسردگی مبتلا هستم ، بر همین اساس چندین نوع داروی ضد افسردگی و ضد روان پریشی مصرف می کنم ولی تابحال سابقه خودکشی و بستری ندارم ، آیا می تونم بدون سابقه بستری و خودکشی و صرفاً با گواهی روانپزشک معافیت بگیرم؟؟

  25. سلام ببخشید
    من قبل خدمت سالم بودم ولی در اموزشی به خاطر کم حرف بودن زیاد(افسردگی) گروه ب خورد تو امریم و بعد در هنگ مرزی زاهدان اونجا گفتن که باید بعد تقسیم شدن در یک یگان دیگر کمیسیون پزشکی برم ولی من نرفتم ولی در یگان خودم گفتم معاف از رزم هستم و کل خدمتم اینجور گذشت حالا من که کمیسیون پزشکی نرفتم رو کارتم عصاب و روان میخوره یا معاف از رزم ؟

  26. سلام
    اینجانب دارای پایان خدمت و پاسپورت می باشم و درخواست گواهینامه دادم با توجه به عمل دستم با داشتن فرم حادثه و پرونده تکمیل شده از پزشک قانونی مبنی بر حادثه غیرعمد به اعصاب و روان معرفی شدم و دکتر در جلسه اول بلامانع امضا کرد ولی به بنده گفتن گواهینامه ۳ ساله بهت میدیم ، من متوجه نشدم ؟
    آیا محدودیت ها دارم و این کار اشتباه نیست با داشتن فرم حادثه و اسیب غیرعمد؟

  27. سلام من دارای بیماری اسکیزوفرنی هستم دکترا گفتن باید بستری شی انواع قرص اعصاب مصرف می‌کنم یک بار سابقه خودکشی دارم و دانشجو بودم ولی الان نمی‌دونم ادامه بدم و میخوام انصراف بدم با این شرایط می‌توانم معافیت دائم بگیرم ؟در ضمن منو به بیمارستان روانی فرستاده بودن ولی خانواده اجازه بستری نداده بود؟

    لطفا راهنماییم کنید

      1. بدون سابقه بستری نمیشه معافیت گرفت چون مرکز مشاوره ر‌وانشناسی مشکل شدید اعصاب و روانی تایید کرده و پزشک اولیه گفت نوشته برا کمیسیون الان چی میشه

        1. اگر شدیده چطور بستری انجام نشده؟!!
          مثل اینه که بگی کلیه درد شدید دارم ولی تو خونه درمان میکنم!

  28. سلام حدود ۳ساله قرص رهاکین می خورم ۳روز بیمارستان اعصاب وروان بستری بودم آیا ازخدمت وظیفه معاف می شوم ممنون می شم اگه جوابم بدهی

  29. سلام من سال۱۴۰۰ برای بیماری سوماتوفرم اقدام کردم معاف دائم شدم پول کارتمم گرفتن ولی باز بعد دوهفته فرستادنم شورای عالی معاف از رزمم کردن آیا میتونم باز همین پرونده رو روش اقدام کنم یا باید از اول دوباره اقدام کنم

  30. سلام بنده۴۲سالمه۲۰سال پیش سرم ضربه خوردو۱۰روزتوکمابودم ۶سال پیش حدود۱ماه بیمارستان اعصاب بستری شدم داروهم مصرف میکنم خدمت هم رفتم میخواستم نظرتونوراجع به پیگیری کارت قرمز بدونم اصلامیتونم یانه واکه میتونم اقدام کنم یانه؟ممنون میشم راهنماییم کنین،باسپاس

  31. سلام من چند روز پیش برای معافیت پزشکی به بهزیستی رفتم من نمیدوستم معافیت پزشکی چی هستش بعد انجام فهمیدم که چی هستش الان نمیشه کاری کرد که این معافیت پزشکی را لغو کرد اعصاب و روان

        1. سلام بنده خودکشی ناموفق داشتم و خودزنی های بسیار زیاد و ۸روز هم واسه خاطره یه خودزنی دیگه بستری شدم به مدت ۸ روز و قرص دارو هم مصرف میکنم سره اصحاب و روانم بنده الان هم مشمول به خدمت هستم و نمی کشم که وایسم ۱ماهم هست که از آموزشیم رفته و ۱۴ روز هم استعلاجی گرفتم
          آیا شامل کارت قرمز میشه یانه اگه میشه راهایش را به بگید چون که واقعاً دیگه نمیکشم خواهشمندم که بگید چیکار کنم که کارت قرمزی بشم
          باتشکر.

    1. خیلی کار اشتباهی کردین ادم سربازی بره ولی معافیت کارت قرمز نگیره چون هیچ کاری نمیشه کرد شوهرمنم داره هیچ مشکلی هم نداده فقط بخاطر سربازی نرفتن این کارو کرده پایه ۱نمیتونه بگیره و روزی هزار بار پشیمونه

  32. سلام
    دانشجوی رشته پزشکی هستم و با تشخیص اسکیزو بستری شدم
    ایا امکان معافیت هست و اگر هست چه مشکلاتی ممکنه پیش بیاد؟
    تشکر

  33. سلام من معافی اعصاب و روان دارم الکی گرفتم سالم بودم ولی بعدش افسردگی اساسی خودکشی اختلال دو قطبی دارم و توهم میزنم قرص های سنگین میخورم دوست دارم بقیه رو بکشم هر هفته روانپزشک و روان شناسم خودمو بکشم خلاص کنم؟

  34. سلام ، بنده بخاطر بیماری اعصاب و روان اعظام شدم به بیمارستان ۵۰۵ ارتش بعد از معاینه برگ استراحت ۵۰ روزه در منزل گرفتم بعد گفتن بعد از سپری شدن یک ماه از شورای عالی پزشکی پیگیر بشم ، آیا معاف دائم میشم ؟ البته قبلا معاف از رزم شده بودم .

    1. ببخیشیدسی سال پیش بیمارستان ارتش من رامعاف ازخدمت کردمن اماهرگزبرای تحویل گرفتن کارت اقدامی نکردم میخام بدونم لیاکارت من باطل شده

      1. سلام من سال۸۵معافیت اعصاب وروان گرفتم ومشکلی نداشتم وندارم راهی داره تاباطل کنم وبه خدمت برم یاهرچیزدیگه ایی

        1. سلام مشکلی ندارید چطوری شما رو معاف کردن
          اونم بعد از کمیسیون و بررسی توسط پزشک
          و طبق درخواست شما و ارائه مدارک پزشکی از طرف شما!

  35. سلام خوبید. بنده سرباز زندان هستم و در روز همش سر و کارم با ۵۰ الی ۶۰ متهم هست و از موقعی که اومدم تو یگان زندان عصبی تر شدم و پرخاشگر و همش به همه گیر میدم و داد میزنم. قبلاً یه بار عصبی شدم دستم رو زدم توی شیشه کارم به عمل کشیده شد و یه بارم رگم رو زدم. به من معافی اعصاب و روان تعلق میگیره؟

  36. من کلا قبل خدمتم کلاس روانشناختی و روانشناسی میرفتم
    ولی با مشکلای خانوادگی ک داشتم در حین خدمت مجبور شدم کارت اعصاب و روان بگیرم و من هیچ مشکل اعصابی ندارم
    الانم میخام برم رشته روانشناسی درسم ادامه بدم بنظرتون راهی میتونه باشه ک به هدفم برسم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات سرباز مشاور

نیاز به مشورت داری کلیک کن !