معافیت کفالت به خصوص معافیت کفالت مادر از جمله معافیتهایی است که در صورت داشتن شرایط مورد نظر سازمان نظام وظیفه، میتوانید با استفاده از آن از خدمت سربازی معاف شوید .معافیت کفالت خود نیز انواع مختلفی دارد از جمله انواع معافیت کفالت
✔️ معافیت کفالت مادر
✔️ معافیت کفالت پدر
✔️ معافیت کفالت خواهر و برادر
✔️ معافیت کفالت مادربزرگ
در این مقاله به بررسی کامل معافیت کفالت مادر از نظر شرایط دریافت معافیت و روش هایی که برای دریافت آن وجود دارد میپردازیم همچنین سوالاتی که در کمیسیون پرسیده خواهد شد را بررسی میکنیم . تا انتها با سرباز مشاور همراه شو تا به سادگی به جواب تمام سوالاتت برسی !
فهرست مطالب
شرایط معافیت کفالت مادر
همان طورکه در ابتدای این مقاله ذکر کردیم، معافیت کفالت مادر یکی از رایجترین انواع اخذ معافیت محسوب میشود . در این نوع از معافیت یک سری شرایط کلی وجود دارد که در ابتدا باید این شرایط را داشته باشید.
جهت تشکیل پرونده در پلیس+۱۰ یعنی قبل از اینکه کمیسیونی برگزار شود باید شرایط کلی زیر وجود داشته باشد تا امکان تشکیل کمیسیون برای مشمول ایجاد شود .
شرایط عمومی معافیت کفالت مادر
- مادر باید فاقد همسر باشد .
- معافیت کفالت مادر به تنها فرزند ذکور بالای ۱۸ سال داده میشود .
- مشمولی که برای معافیت کفالت اقدام میکند نباید غیبت غیر موجه داشته باشد .
- حداقل ۳۰ ماه از تاریخ طلاق یا فوت گذشته باشد .
- مادر فاقد هرگونه ارتباط رسمی یا غیر رسمی با شخصی دیگر باشد .
- مادر و فرزند در کنار یکدیگر زندگی کنند .
این ها شرایط کلی و عمومی برای اخذ معافیت کفالت مادر است و بدیهی است در صورت نداشتن هر کدام از شرایط گفته شده هیچگونه تشکیل پرونده ای برای اقدام و حضور در کمیسیون انجام نخواهد شد .
شرایط اختصاصی معافیت کفالت مادر
- داشتن اجاره نامه یا سند ملکیت به نام مادر الزامی است .
- توانایی در کفالت با داشتن شغل توسط مشمول اثبات میشود .
- مشمولین خارج از کشور تنها در زمانی که در کنار مادر باشند اجازه اقدام دارند .
- ارائه گواهی اشتغال به تحصیل به پلیس+۱۰ الزامی است .
- مشمولینی که در حال تحصیل نیستند باید آخرین مدرک تحصیلی را ارائه دهند .
توجه ❗
در صورتی که مادر خانواده مشغول به کار باشد، بازهم درگرفتن معافیت شما مانعی ایجاد نمیکند.
چند نکته کلیدی در کفالت مادر ❗
- مشمولینی که دارای غیبت سربازی هستند میتوانند با استفاده از قانون توجیه غیبت حائز شرایط دریافت معافیت شوند.
- مشمولینی که دارای برادر بالای ۱۸ سال سالم هستند در شرایط خاص حائز شرایط معافیت کفالت میشوند .
- مشمولین متاهل در صورت داشتن شرایط مشخص میتوانند از معافیت کفالت استفاده کنند .
- مشمولینی که به همراه مادر در خارج از کشور ساکن هستند میتوانند از طریق سفارت یا کنسولگری اقدام کنند .
- در صورتی که ۳۰ ماه از طلاق نگذشته باشد میتوان از معافیت موقت استفاده کرد .
مقالات مرتبط : شرایط و مراحل گرفتن معافیت کفالت پدر
انواع معافیت کفالت مادر
کفالت مادر با وجود شرایط عمومی و اختصاصی یکسان در چند حالت قابل انجام است .
معافیت کفالت مادر در صورت طلاق
در این حالت مادر فاقد همسر قانونی است پس تنها فرزند ذکور بالای ۱۸ سالش در صورتی که حداقل ۳۰ ماه از طلاق گذشته باشد میتواند کفیلش شود تا از خدمت سربازی بطور کامل معاف شود .
معافیت کفالت مادر در صورت فوت پدر
در این حالت هم مادر فاقد همسر است و تنها فرزند ذکور میتواند کفیل مادر شود و بطور کامل از خدمت سربازی معاف شود . از تاریخ فوت حتما باید مدت ۳۰ ماه گذشته باشد .
معافیت کفالت مادر در صورت زندانی بودن پدر
اگر پدر مشمولی در زندان باشد با توجه به حکم زندان یا امکان شرایط طلاق غیابی میشود از خدمت سربازی معاف شد .
معافیت کفالت مادر با داشتن برادر
مشمولان زیادی هستند که مادرشان فاقد همسر است و از پدر طلاق گرفته یا متاسفانه پدر فوت شده است . به این دلیل که یک یا چند برادر بالای ۱۸ سال دیگر دارند طبق قانون نمیتوانند از معافیت کفالت استفاده کنند .
ممکن است این مشمول تنها پسر خانه و نگهدارنده مادر باشد و بقیه فرزندان ازدواج کرده باشند یا در شهر های دیگری ساکن باشند . قانون این شرایط را هم پیش بینی کرده است یعنی به مشمولین نگهدارنده مادر که برادر بالای ۱۸ سال دارند معافیت میدهد.
بنا به یکی از این ۲ شرط
مادر مشمول فاقد غیبت به دلیل مشکلات مالی باید تحت پوشش دائم کمیته امداد با حداقل سابقه ۶ ماهه باشد تا در این صورت نیاز به نگهدارنده در مادر اثبات شود . در نظر داشته باشید بعد از معافیت پوشش کمیته امداد امام خمینی لغو خواهد شد .
مادر به دلیل بیماری های معلولیتی جسمی ، روحی روانی یا ذهنی باید در عضویت سازمان بهزیستی با درجه شدید بیماری باشد که در اینصورت یکی از فرزندان به انتخاب مادر با استفاده از قانون کفالت از خدمت سربازی معاف میشود .
توجه ❗
به این نوع معافیت کفالت مادر در قانون کفالت ماده ۶ گفته میشود .
کفالت مادر مستمری بگیر
مادران عزیز زیادی هستند که بعد از دست دادن همسر به دلیل نداشتن سرپرست از مستمری پدر یا همسرشان استفاده میکنند . ممکن است این مستمری مبلغ بالایی باشد یا بسیار ناچیز باشد .
در هر صورت مستمری داشتن مادر چه به دلیل بازنشستگی خودش و چه به دلایل دیگر گفته شده تاثیری در صدور یا عدم صدور معافیت کفالت مادر ندارد . بطور کلی وضعیت مالی مادر از نظر درآمد ، مال و اموال ، ارثیه یا هر موضوع مالی دیگری بلا تاثیر است .
اما در هر صورت اگر مشمولی در این شرایط باشد از نظر سازمان وظیفه عمومی باید شرایط کفالتش احراز شود در واقع مشمولینی که توانایی سرپرستی و نون آور بودن ندارند حتی با داشتن تمامی شرایط نمیتوانند از خدمت سربازی معاف شوند .
معافیت کفالت مادر مطلقه
بیشترین مراجعه برای دریافت معافیت کفالت مادر در سراسر کشور موضوع کفالت مادر مطلقه است . طلاق به دلایل مختلف در سنین مختلف اتفاق میوفتد . مواردی به سرباز مشاور تماس گرفته اند که در سن کمتر از ۳۵ سالگی طلاق گرفتند و مواردی هم داشتیم که در سنین بالای ۵۰ سال دچار طلاق شدند .
این نکته برای این عرض شد که بعضی مادران به دلیل ازدواج در سنین پایین قبل از سن ۴۰ سالگی فرزندشان به سن مشمولیت میرسد و همین سن پایین مادر کار را برای دریافت معافیت سخت خواهد کرد .
در قانون معافیت کفالت مادر به واسطه طلاق بدون استثنا باید مشمول تنها فرزند ذکور مادر باشد که بالای ۱۸ سال است همچنین حتما باید ۲ سال و نیم از زمان طلاق گذشته باشد . تمامی شرایط در مورد تک پسر بودن بالای ۱۸ سال و صدور معافیت دائم در ماه ۳۰ بعد از طلاق ملاک خواهد بود .
این شرایط بسیار تاثیر گذار است
- فرزند بیکار نباشد
- فرزند توانایی کفالت مادر را داشته باشد
- مادر و فرزند در یک منزل زندگی کنند
- اجاره نامه یا سند ملکیت بنام مادر باشد
- مادر در رابطه رسمی و غیر رسمی با شخص دیگری نباشد
معافیت کفالت مادر دارای بیماری های خاص
مشمولینی که مادرشان دارای بیماری های خاص است میتوانند از این طریق از خدمت سربازی معاف شوند . در این حالت هم مادر باید فاقد همسر باشد اما تفاوتی که این قانون با شرایط دیگر معافیت کفالت مادر دارد این است که بازه ۳۰ ماهه بعد از فوت یا طلاق در نظر گرفته نمیشود .
در آیین نامه های معافیت بخشی بعنوان لیست بیماری های کسان مشمول وجود دارد که میتوانید از طریق همین سایت لیست بیماری های شامل معافیت را مشاهده کنید .
قانون جدید
در صورتی که مادر تحت پوشش سازمان بهزیستی در وضعیت شدید بیماری باشد تنها فرزند ذکور بالای ۱۸ سال حتی با وجود اینکه پدر در قید حیات باشد میتواند از خدمت سربازی معاف شود .
مقالات مرتبط : هر آنچه که باید در مورد معافیت پزشکی بدانید.
سوالات کمیسیون معافیت کفالت مادر
بعد از تشکیل پرونده از طریق پلیس+۱۰ و حائز شرایط کلی بودن حداقل در دو مرحله کمیسیون برگزار میشود که کمیسیون اول فقط با حضور مادر خواهد بود و در کمیسیون های بعدی حضور مشمول الزامی است .
در کمیسیون سوالات مشخصی جهت اثبات صداقت مادر و مشمول پرسیده خواهد شد که بصورت کلی شامل این سوالات است :
- نوع طلاق ( توافقی یا غیابی )
- دلیل طلاق
- وضعیت مالی و امرار معاش مادر
- وضعیت تحصیل و کاری مشمول
- سوالاتی در مورد ارتباط با همسر سابق
- سوالاتی در مورد ارتباط مشمول و پدرش
- سوالاتی در مورد محل سکونت اعلام شده
- دلیل درخواست معافیت مشمول
- بررسی وضعیت خانواده در صورت اعزام مشمول به سربازی
نکته ❗
هیچگونه پاسخ درست یا غلطی در سوالات کمیسیون کفالت مادر وجود ندارد و هدف از برگزاری جلسات کمیسیون احراز درستی ادعای مشمول مبنی بر کفالت میباشد . در صورتی که تمامی شرایط گفته وجود داشته باشد و پاسخ متناقض داده نشود قطعا رای کمیسیون معافیت دائم است .
دقت داشته باشید جهت اثبات هرگونه ادعا توسط مشمول و مادر مشمول تحقیقات میدانی و محلی توسط نیروی انتظامی انجام میشود و در صورت مغایرت با شرایط مصوب معافیت کفالت مادر با ذکر دلیل از سوی کمیسیون رد خواهد شد .
عزیزانی که در بازه زمانی قبل از ۳۰ ماه هستند و معافیت موقت میگیرند لازم است بعد از گذشت ۳۰ ماه و تبدیل وضعیت به معافیت دائم دوباره در جلسات کمیسیون شرکت کنند . متاسفانه بعضی از مشمولین با رعایت نکردن شرایط حتی با داشتن معافیت موقت بعد از ۳۰ ماه معافیتشان ابطال میشود و باید به خدمت سربازی اعزام شوند .
شرایط معافیت کفالت مادر در صورت فوت پدر
در این روش هیچگونه تفاوتی با حالت طلاق وجود ندارد و تنها عنوان معافیت کفالت مادر متفاوت است . در هر صورت باید از تاریخ فوت ۳۰ ماه گذشته باشد و مشمول تنها فرزند ذکور بالای ۱۸ سال خانواده محسوب شود .
چند نکته مهم
قبل از ۳۰ ماه معافیت موقت صادر میشود .
میتوان از معافیت کفالت مادر حتی در حین خدمت سربازی استفاده کرد .
در صورت فوت پدر میشود از قانون کفالت خواهر و برادر استفاده کرد که به مراتب راحت تر از معافیت کفالت مادر است .
در این روش هم زندگی مادر و فرزند الزامی است .
داشتن توانایی کفالت و نان آوری فرزند الزامی است .
عدم غیبت سربازی غیر موجه الزامی است .
شرایط معافیت کفالت مادر برای فرزند دوم
خانواده های بسیاری هستند که یکی از فرزندان آن ها با استفاده از قوانین کفالت از خدمت سربازی معاف شده اند و بعد از مدتی ازدواج کرده اند یا از کشور خارج شدن یا به هر نحوی دیگر در خانواده حضور ندارند .
فرزند دوم یا سوم با توجه به اینکه تنها بازمانده پسر در کنار مادر است با تصور اینکه میتواند جایگزین برادر شود و از خدمت سربازی معاف شود به سازمان نظام وظیفه عمومی مراجعه میکند تا او هم معاف شود !
اما چنین قانونی تا وقتی که برادر در سلامتی کامل است وجود ندارد و به هیچ عنوان نمیشود ۲ نفر یا کفالت یک نفر از خدمت سربازی معاف شوند . در نتیجه تا زمانی که برادر بزرگتر که از خدمت سربازی معاف شده در قید حیات است یا بیماری و مشکل خاصی ندارد معافیت به به شخص دیگری منتقل نخواهد شد .
نکته
در صورت وجود شرایط انواع دیگر معافیت های کفالت مشمول میتواند از آن طریق از خدمت سربازی معاف شود . برای اطلاع از دیگر شرایط معافیت کفالت با سرباز مشاور تماس بگیرید.
مدارک لازم برای معافیت کفالت مادر
اولین قدم در معافیت کفالت مادر ارائه مدارک مستند و تشکیل پرونده در پلیس+۱۰ است . در جریان تشکیل پرونده این مدارک از شما خواسته میشود .
- مدارک شناسایی تمامی اعضای خانواده اصل
- طلاق نامه و دادنامه ( مخصوص کفالت مادر مطلقه )
- گواهی فوت ( مخصوص کفالت مادر با فوت پدر )
- گواهی اشتغال به تحصیل ( مخصوص مشمولین در حین تحصیل )
- آخرین مدرک تحصیلی یا نامه انصراف از تحصیل یا نامه اخراج
- اجاره نامه یا سند ملکیت دارای کد رهگیری
- تکمیل استشهاد نامه محضری
- تکمیل فرم های مربوط به معافیت کفالت مادر
- انگشت نگاری در دفتر پلیس+۱۰
- عکسبرداری در دفتر پلیس+۱۰
- ارائه مدارک توجیه غیبت ( مخصوص مشمولین غایب )
- ارائه گواهی عضویت کمیته امداد خمینی ( مخصوص کفالت ماده ۶ )
- ارائه گواهی عضویت بهزیستی (مخصوص کفالت ماده ۶ )
- ارائه مدارک بیماری مادر ( مخصوص کفالت مادر دارای بیماری خاص )
تمامی این مدارک جهت ورود به کمیسیون معافیت کفالت مادر لازم و ضروری است و قطعا در صورت وجود نواقص در مدارک پرونده برگشت خواهد خورد . در نظر داشته باشید در صورتی که تمام مدارک تکمیل باشد روند کمیسیون بین ۲ تا ۴ ماه زمان خواهد برد .
تحقیقات محلی معافیت کفالت مادر
همانطور که گفته شد قطعا تحقیقات محلی جهت احراز مدارک داده شده انجام خواهد شد . به دلیل تفاوت شرایط اشخاصی که در کمیسیون کفالت شرکت میکنند نوع تحقیقات متفاوت است اما در هر صورت تحقیقات انجام خواهد شد .
در تحقیقات محلی که ممکن است محسوس یا نا محسوس صورت گیرد نیروی انتظامی با پرس و جو از کسبه ، معتدمین محل ، همسایه ها صداقت ادعای مشمول و مادرش را بررسی میکند .
در این تحقیقات مهم ترین موضوع این موارد است
- ارتباط مادر با همسر سابق
- سکونت در آدرس گفته شده
- زندگی مادر و فرزند
- عدم ارتباط مادر با شخص دیگر
- نحوه رفت و آمد مشمول به خانه
- تایید سرپرستی و نون آوری مشمول
- احراز عدم طلاق سوری
نکته ❗
نیروی انتظامی جهت تایید نهایی میتواند حتی از منزل بازدید کند البته هیچ اجباری در کار نیست اما در صورت درخواست مسول تحقیق جهت تکمیل نهایی پرونده انجام تمامی خواسته های قانونی الزامی است .
معافیت کفالت مادر در صورت داشتن غیبت امکان پذیر است ؟
حتی مشمولینی که دارای غیبت سربازی باشند میتوانند از معافیت کفالت مادر استفاده کنند و از خدمت سربازی معاف شوند البته به شرطی که تمام طول مدت غیبت آن ها توجیه شود .
برای مثال ممکن است مشمول بعد از طلاق وارد غیبت شده باشد !
یا مشمولی بعد از فوت پدر وارد غیبت شود !
مشمولانی هستند که در زمان بیماری مادر یا پدر غیبت کرده اند و غیبت بعد از فوت اتفاق افتاده !
در شرایطی ممکن است مشمول نون آور و تنها سرپرست خانواده در زمان غیبت باشد !
مشمولین در خانواده های تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هم شرایط مشابه دارند !
حتی ممکن است فوت یکی از اعضای خانواده منجر به غیبت شود !
در موارد محدود مشمولینی هستند که دچار مشکلات قضایی میشوند !
با اثبات تمام این موارد در طول مدت غیبت سربازی و توجیه غیبت میتوان در شرایط معافیت کفالت قرار گرفت . پیشنهاد میکنم حتما مقاله مربوط به توجیه غیبت را مطالعه نمایید .
ابطال معافیت کفالت مادر
هیچگونه ابطالی در کارت های پایان خدمت یا کارت معافیت به دلخواه انجام نخواهد شد . اما احتمالا به گوش شما هم خورده است که بعضی از افرادی که معاف شده اند کارت معافیتشان باطل شده است !
باید به این نکته توجه کنید در صورتی که شخصی با معافیت کفالت مادر از خدمت سربازی معاف شود و بعد از تاریخ معافیت مادر دوباره با همسر سابق یا شخص دیگری ازدواج کند شرایط به منزله عدم نیاز مادر به سرپرستی پسر است .
در این حالت بعد از ابطال کارت که از طریق پیامک به مشمول اطلاع رسانی خواهد شد مشمول ۶ ماه فرصت دارد تا مدارک جهت برگزاری کمیسیون مجدد ارائه دهد یا به خدمت سربازی اعزام شود .
مدت صدور کارت معافیت کفالت مادر
بعد از طی تمامی مراحل که حداقل ۲ ماه و به طور میانگین ۴ ماه زمان میبرد هزینه صدور کارت پایان خدمت در همان سازمان نظام وظیفه پرداخت خواهد شد . بعد از این مرحله طبق روال مرسوم در بازه زمانی ۲۰ تا ۴۰ روز کاری زمان میبرد تا کارت معافیت توسط پست به درب منزل ارسال شود .
تذکر ❗
دقت داشته باشید تمامی مدارکی که توسط نیروی انتظامی صادر میشود تنها از طریق اداره پست ارسال خواهد شد پس هر گونه روش دیگری در دریافت مدارک جنبه قانونی ندارد.
در پایان
شرایط خوبی توسط سازمان وظیفه عمومی برای دریافت معافیت کفالت مادر در نظر گرفته شده است تا مشمولینی که واقعا نیاز حضور آن ها در کنار مادر احساس میشود از خدمت سربازی معاف شوند .
تنها کافیست شرایط گفته در کدام از انواع معافیت کفالت مادر طبق قانون رعایت شود تا بتوانید به سادگی هر چه تمام تر از خدمت سربازی معاف شوید . برای مشاوره در زمینه معافیت کفالت مادر میتوانید با کارشناسان متخصص مجموعه سرباز مشاور تنها با یک تماس صحبت کنید .
123 پاسخ
سلام یکی از دوستانم در روند کفالت مادر تو مرحله پزشکی لختش کردند میخواستم بدونم حقیقت داره و اصلا چه ربطی به این کار داره؟
سلام معافیت کفالت چه ربطی به پزشکی داره؟!
من تا این لحظه در رابطه با کفالت چنین چیزی نشنیدم
مگر اینکه دوست شما تابلو بوده باشه
سلام من غیبت داشتم ولی الان سربازم و اضافه دفترچه ایمم بخشیده شده آیا معاف کفالت میشم ؟
سلام خیر!
سلام
من پسر دوم خانواده ام و متولد ۸۳ و پدر از ما جدا شده میتونم کفالت مادر رو بگیرم ؟
معافیت تحصیلی داشتم.
اصلا راهی برا معافیت وجود دارد؟
برادرم هم غیبت غیر موجه دارد.