تاریخ آخرین بروز رسانی اطلاعات تعویض پلاک : دی ماه ۱۴۰۳
بر خلاف گذشته پروسه تعویض پلاک روند سامانه ای پیدا کرده است و تمامی مراحل ثبت نام و نوبت دهی بصورت غیر حضوری و از طریق پرتال تعیین شده از سوی فراجا انجام میشود. به همین دلیل روند انجام بسیار سریع است و میشود در کمتر از ۲ ساعت بعد از حضور در مراکز شماره گذاری صفر تا صد کار را انجام داد.
با توجه به اهمیت موضوع و عدم آشنایی بسیاری از هموطنان در خصوص روند جدید تعویض پلاک قصد داریم در خصوص ثبت نام و سامانه ای که باید در آن وارد شد و هزینه های مصوب توضیحاتی دقیق به شما مخاطبان عزیز منتقل کنیم.
فهرست مطالب
نحوه ثبت نام تعویض پلاک خودرو
برای ثبت نام تعویض پلاک خودور در ابتدا باید چند اقدام را انجام داده باشید در غیر اینصورت سامانه اجازه نوبت دهی به شما نخواهد داد. مراحلی که گفته میشود را به ترتیب طی کنید.
مرحله اول انجام امور دفترخانه است یعنی باید از فروشنده وکالت گرفته باشد همچنین در زمان مراجعه به مراکز شماره گذاری برگه وکالت دارای اعتبار زمانی باشد پس سعی کنید در محضر مدت وکالت را حداقل ۲ هفته تعیین کنید.
مرحله دوم پرداخت هزینه های مشخصی است که دیگر در مراکز تعویض پلاک قابل انجام نیست و لازم است قبل از ورود به سامانه این هزینه ها پرداخت شود که شامل این موارد است:
- پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو
- پرداخت خلافی خودرو
- پرداخت عوارض طرح ترافیک تهران
- پرداخت عوارض سالیانه شهرداری تهران
- پرداخت عوارض آزادراهی
مرحله سوم احراز آدرس پستی است که باید از طرق سامانه سخا انجام شود . برای اینکار کافیست وارد سامانه سخا شوید و از منوی مربوطه اطلاعات پستی را وارد و درخواست احراز از طریق اداره پست برای پلیس راهور دهید که در کمتر از ۲ روز توسط مامور پست انجام میشود.
مرحله چهارم در خصوص نوبت دهی است که میتوانید هم آن را از طریق سامانه سخا انجام دهید و هم وارد سامانه نوبت دهی مراکز تعویض پلاک شوید و با توجه به استان و شهر مراکز به شما نمایش داده شود تا روز و ساعت مشخص برای شما تعیین شود.
مرحله پنج حضور در مراکز تعویض پلاک طبق تاریخ و ساعت مشخص شده است که در صورت درست پیش رفتن همه چیز پلاک اولی ها حدود ۱ ساعت و دارندگان پلاک قبلی کمتر از ۲ ساعت میتوانند تعویض پلاک را انجام دهند.
چندتا نکته مهم
- پرداخت هزینه های ثبت نام تعویض پلاک بر عهده فروشنده است.
- پرداخت هزینه های تعویض پلاک در مراکز شماره گذاری بر عهده خریدار است.
- داشتن مدارک لازم ( وکالت نامه، برگه سبز، کارت خودرو ) لازم و ضروری است.
نحوه پرداخت هزینه های ثبت نام تعویض پلاک
همانطور که گفته شد برای انجام شماره گذاری باید هزینه های مشخصی جهت نوبت دهی سامانه ای پرداخت شود و تا زمانی که این موضوع صورت نگیرد به هیچ عنوان امکان دریافت نوبت نخواهد بود بنابراین میتوانید از طریق این روش ها اقدام به پرداخت هزینه ها کنید.
پرداخت مالیات نقل و انتقال سند
برای پرداخت مالیات نقل و انتقال سند میتوانید مستقیما از طریق سامانه my.tax.gov.ir اقدام کنید که تنها با وارد کردن شماره پلاک و کد ملی به سادگی قابل انجام است.
پرداخت خلافی خودرو
برای پرداخت خلافی خودرو میتوانید از طریق اپلیکیشن پلیس من اقدام کنید یا اینکه به یکی از دفارت پلیس+۱۰ مراجعه داشته باشید.
پرداخت عوارض سالانه شهرداری تهران
برای پرداخت عوارض شهرداری میتوانید به سامانه تهران من یا دفاتر الکترونیک شهر مراجعه کنید یا اینکه از طریق سکوهای مختلف پرداخت اینکار را انجام دهید.
پرداخت عوارض آزادراهی
برای پرداخت عوارض آزاد راهی میتوانید از طریق سکوهای مختلفی که در کشور وجود دارد خیلی ساده و از طریق شماره پلاک خودرو اقدام کنید.
نکته
یکی از سامانه هایی که طراحی شده است و تمامی موارد گفته شده در آن یکجا وجود دارد سامانه دیون به آدرس serwis.ir میباشد که از طریق آن میتوانید تمامی موارد گفته شده را یکجا انجام دهید.
نحوه احراز آدرس پستی برای تعویض پلاک
همانطور که گفته شد برای نوبت دهی تعویض پلاک لازم است تا آدرس پستی احراز شود که اینکار باید از طریق سامانه سخا که همان سامانه خدمات الکترونیک فراجا است انجام میشود. برای اینکار لازم است طبق روال زیر اقدام کنید.
ورود به سامانه سخا به آدرس Sakha.epolice.ir
کد ملی و رمز عبور را وارد کنید یا ثبت نام انجام دهید تا بتوانید وارد شوید.
بعد از ورود از منوی سمت راست روی گزینه احراز اطلاعات فردی و بعد از آن روی گزینه احراز نشانی جهت خرید وسیله نقلیه کلیک کنید.
در صفحه بعدی در پایین صفحه باید کادر احراز نشانی از طریق پست را انتخاب کنید تا به سامانه اداره پست متصل شوید.
در نهایت با ورود به سامانه اداره پست و وارد کردن شماره موبایل و انتخاب گزینه احراز برای پلیس راهور و پرداخت هزینه مراحل به پایان میرسد.
در نهایت مامور پست در کمتر از ۲ روز کاری به آدرس گفته شده مراجعه خواهد کرد و بعد از دریافت کد تایید از شما احراز آدرس پستی جهت نقل و انتقال وسیله نقلیه را در سامانه ثبت میکند تا بتوانید نوبت دهی تعویض پلاک را انجام دهید.
نوبت دهی تعویض پلاک
بعد از اینکه مراحل گفته شده را طی کردید میتوانید وارد روال نوبت دهی تعویض پلاک شوید که کار بسیار ساده ای است البته به شرط پرداخت هزینه های گفته شده تا در سامانه با توجه به پلاک خورو مابقی مراحل انجام شود. برای اینکار میشود از ۲ طریق اقدام کرد.
مطلب مفید دیگر: نحوه ثبت نام گواهینامه موتور برای بانوان
روش اول ورود به سامانه سخا است که آدرس آن در بالا گفته شد. بعد از ورود میتوانید از طریق منوی سمت راست گزینه خدمات پلیس راهور و بعد از آن نوبت دهی شماره گذاری را انتخاب کنید و مرکز مورد نظر را بر برای انجام تحویل پلاک تعیین کنید.
روش دوم ورود به سامانه نوبت دهی تعویض پلاک است که توسط پلیس راهور جهت رفاه حال مخاطبان بصورت سراسری برای تمام کشور ایجاد شده است. میتوانید وارد این سامانه شوید و با توجه به استان و شهر محل سکونت مراکز دارای نوبت به شما نمایش داده میشود تا بتوانید ثبت نام را به سادگی انجام دهید.
سامانه نوبت دهی تعویض پلاک
میتوانید وارد سامانه نوبت دهی تعویض پلاک به آدرس nobat.epolice.ir شوید که تنها سامانه سراسری برای این کار میباشد.
بعد از ورود از بالای صفحه گزینه ثبت نام را انتخاب کنید تا به سادگی از طریق شماره موبایل بنام خودتان ثبت نام انجام شود.
بعد از ثبت نام و ورود میتوانید از پایین صفحه مراکز نمایش داده شده در شهر خودتان را ببینید و با توجه به بازه زمانی های موجود وقت مورد نظر خودتان را انتخاب کنید تا ثبت نام تکمیل شود.
توجه
بدون انجام مراحل گفته شده یعنی احراز آدرس پستی و پرداخت هزینه های گفته نوبت دهی انجام نخواهد شد.
بعد از تعیین وقت لازم است در تاریخ و ساعت گفته شده در مرکز تعویض پلاک حاضر شوید در غیر اینصورت نوبت شما از بین میرود.
مدارک لازم برای تعویض پلاک
بعد از دریافت نوبت لازم است بصورت حضوری به همراه فروشنده یا خودتان در مراکز تعویض پلاک حاضر شوید و مدارک مشخصی را به اوپراتور مربوطه ارائه دهید تا ثبت های سیستمی و صدور پلاک جدید یا انتقال پلاک قبلی انجام شود. مدارک مورد نظر این ها میباشد.
- اصل کارت ملی یا رسید پیشخوان دولت یا شناسنامه جدید
- برگه سبز خودرو
- وکالت نامه با اعتبار زمانی مشخص
- برگه کمپانی یا سند اولیه خودرو
- کارت خودرو
- پرداخت عوارض سالیانه خودرو در همان مرکز تعویض پلاک
- بیمه شخص ثالث
- برگه معاینه فنی
توجه
با انجام تعویض پلاک برگه سبز جدید صادر میشود که سند خودرو است و مراجعه مجدد به دفترخانه ضروری نیست.
کارت جدید خودرو بنام خریدار به آدرس پستی ثبت شده در سامانه سخا ارسال میشود.
کارت سوخت خودرو را باید از فروشنده دریافت کنید و در صورت مفقودی یا عدم ارائه کارت سوخت بصورت حضوری به دفاتر پلیس+۱۰ مراجعه کنید.
هزینه تعویض پلاک
بجز هزینه های گفته شده که مربوط به دفتر اسناد رسمی و مالیات نقل و انتقال خودرو و در نهایت عوارض های شهرداری و آزادراهی است لازم است هزینه تعویض پلاک در مراکز شماره گذاری که در سراسر کشور ثابت است و ارتباطی هم با نوع و مدل خودرو ندارد پرداخت شود.
این هزینه در حدود ۴۰۰ هزار تومان میباشد که سالانه افزایش پیدا خواهد کرد. در کل میشود حداقل هزینه ۲ میلیون تومانی را برای صفر تا صد نقل و انتقال سند و تعویض پلاک در نظر گرفت البته به شرطی که خلافی و عوارض آزاد راهی وجود نداشته باشد همچنین نوع خودرو ایرانی باشد.
مطلب مفید دیگر: لیست کامل خلوت ترین مراکز تعویض پلاک تهران
نکته
این هزینه بصورت توافقی بین خریدار و فروشنده تقسیم میشود و لازم نیست تمام آن را خریدار یا فروشنده پرداخت کند.
تعویض پلاک ماشین بدون تغییر مالکیت
تعویض پلاک ماشین بدون تغییر مالکیت به این معنی است که شخصی بخواهد خودرو را به همسر ، فرزند یا هر شخص دیگری به میل خودش واگذار کند و برای خودرو پلاک جدید بگیرد اما سند مالکیت بنام این فرد نباشد.
از نظر قانون قطعا چنین موضوعی قابل انجام نیست و متقاضی باید از طربق دفاتر اسناد رسمی در ابتدا سند مالکیت را به شخص جدید منتقل کند تا او صاحب خودرو شود و بعد از آن مالک جدید با داشتن وکالت نامه رسمی میتواند از طربق مراکز تعویض پلاک شماره گذاری جدید انجام دهد.
نکته
برای هر خودرو پلاک منحصر به فردی وجود دارد و هر خودرو اعم از کارخانه ، شرکت ها یا افراد حقیقی فروشنده ای دارد. در نهایت صاحب جدید باید تعویض پلاک کند و اگر اینکار صورت نگیرد مالکیت قطعی و صدور برگه سبز جدید انجام نمیشود همچنین تبعات احتمالی تخلف با این وسیله نقلیه بر عهده فروشنده است.
حق توکیل به غیر در وکالت تعویض پلاک
کسانی که قصد فروش خودرو دارند لازم است روال انتقال سند مالکیت را در دفاتر اسناد رسمی انجام دهند و معمولا به دلیل مشغه یا صرفه جویی در زمان وکالت فروش با مدت زمان مشخص به خریدار داده میشود تا وی خودش برای تعویض پلاک به مراکز شماره گذاری مراجعه کند.
اما ممکن است کسی که وکالت فروش گرفته است هم بعنوان فروشنده دوم بخواهد نقل و انتقال سند انجام دهد و به خریدار دیگری وکالت دهد که به این موضوع حق توکیل به غیر در وکالت تعویض پلاک گفته میشود که بین ۳ نفر که یکی از آن ها فروشنده اصلی و یکی واسطه و فروشنده دوم و دیگری خریدار است انجام میشود.
در نهایت در صورتی که فروشنده اصلی که اسناد خودرو بنام او است در وکالت نامه عبارت حق توکیل را قید نکند نفر دوم نمیتواند به شخص دیگری وکالت فروش دهد و در صورت انجام چنین کاری فعالیت غیر قانونی صورت گرفته و مرجعیت قانونی ندارد و احتمالا کلاهبرداری است!
توجه
در صورتی که در زمان خرید خودرو مالک اصلی طرف حساب شما نباشد باید وکالت نامه ای که در دست دارد را با دقت مطالعه کنید و به مسئول دفتر اسناد رسمی این نحوه انتقال سند را اطلاع رسانی کنید.
تعویض پلاک بدون کارت خودرو
همانطور که گفته شد برای تعویض پلاک نیاز به مدارک مشخصی است که باید به مراکز شماره گذاری تحویل داده شود که یکی از آن ها کارت خودرو میباشد بنابراین در صورت عدم ارائه کارت به هیچ عنوان نمیشود روال اداری را به پایان رساند.
فروشنده موظف است از طریق دفاتر پلیس+۱۰ اقدام به دریافت کارت خودرو کند و آن را در اختیار شما بگذارد تا بتوانید مراحل را به اتمام برسانید.
تفاوت فک پلاک و تعویض پلاک
خیلی از مخاطبان تفاوت فک پلاک و تعویض پلاک را نمیدانند و زمانی که به مراکز شماره گذاری مراجعه میکنند سردرگم میشوند یا در قوانین اداری به دنبال روش های فک پلاک هستند اما قانون به این شکل است:
زمانی که شما خودروی دست دوم خریداری میکنید که دارای فروشنده حقیقی است و قصد دارید مالکیت خودرو را داشته باشید لازم است در زمان مراجعه به مراکز شماره گذاری در ابتدا پلاک فروشند فک شود در واقع خودروی خریداری شده از سوی شما فاقد پلاک قبلی باشد.
در نهایت بعد از اینکه وکالت نامه و دیگر مدارک را ارائه دهید تعویض پلاک انجام میشود یعنی پلاک قبلی از خودرو با آن مشخصات برداشته میشود و پلاک بنام شما ایجاد و صادر میگردد که به این موضوع تعویض پلاک گفته میشود.
تعویض پلاک در صورت مفقودی برگه سبز
در قوانین جدید که از سوی پلیس راهور اعلام شده است برگه سبز سند خودرو است و دیگر نیازی نیست سند محضری دریافت شود بنابراین تعویض پلاک و انتقال مالکیت بدون برگه سبز مانند این است که خودرو بدون سند قرار است معامله شود.
همچنین در صورت نداشتن برگه سبز دفاتر اسناد رسمی هم انتقال سند را انجام نمیدهند پس وکالت نامه ای صادر نمیشود و حتی اگر کسی وکالت نامه را از قبل داشته باشد بازهم نمیتواند تعویض پلاک کند چون برگه سبز جز مهم ترین مدارک خودرو است و باید بنام خریدار تغییر کند.
مراحل فروش خودرو و تعویض پلاک
مرحله اول فروش خودرو پیدا کردن مشتری به روش سنتی یا نمایشگاه ها یا سایت های فروش است که میتوانید از تمام این روش ها بطور همزمان استفاده کنید.
در مرحله بعدی باید برگه کارشناسی فنی و بدنه خودرو داشته باشید تا سلامت خودرو تعیین شود همچنین کارشناس میتواند قیمت گذاری مناسبی برای خودرو شما کند هر چند که این موضوع توافقی است.
مرحله سوم که معمولا قبل از محضر اتفاق میوفتد سند کردن توافق یا نوشتن قولنامه و قرار دادن مبلغی بیعانه بین فروشنده و خریدار میباشد که در آن قیمت مشخصی برای خودرو تعیین میشود همچنین مبلغ بیعانه و خصوصیات خودرو ذکر میشود و امضا و اثر انگشت زده میشود.
در مرحله بعدی و زمانی که قولنامه نوشته شد برای اطمینان باید خودرو در پارکینگ عمومی قرار داده شود و دو قبض دریافت گردد تا بعد از انتقال سند خودرو از پارکینگ آزاد شود یا اگر معامله ای صورت نگرفت فروشنده خودرو را تحویل بگیرد.
مرحله نهایی و مهم ترین قسمت حضور در دفتر اسناد رسمی میباشد. در این مرحله نقل و انتقال سند و تسویه حساب مالی انجام میشود و وکالت نامه فروش با مدت اعتبار مشخص بنام خریدار صادر میشود.
مرحله نهایی تعویض پلاک است که باید بعد از پرداخت هزینه هایی همچون مالیات انتقال خودرو یا عوارض شهرداری و خلافی و دریافت نوبت سامانه ای انجام شود تا بعد از تعویض پلاک بطور رسمی و قانونی برگه سبز جدید بعنوان صادر شود و مالک خودرو تغییر کند.
توصیه
برای انجام مراحل فروش و تعویض پلاک خودرو باید طبق روال گفته شده اقدام کنید و حتما دو نسخه از قولنامه تهیه شود تا مشکلی در روند اداری صورت نگیرد و در صورت تخلف امکان پیگیری قضایی وجود داشته باشد.
شرایط تعویض پلاک موتور بالای ۱۰ سال
بر اساس قانون موتور سیکلت هایی که عمر بالای ۱۰ سال دارند نمیتوانند تعویض پلاک انجام دهند و برای این هدف باید شرایط مشخص شده ای وجود داشته باشد در واقع موتور های بالای ۱۰ سال باید اسقاط شوند.
- موتور سیکلت های بالای ۱۰ سال که میشود تعویض پلاک کرد
- موتورسیکلت هایی که برقی هستند تا ۱۵ سال بعد از تولید مشلی برای فروش و تعویض پلاک موتور ندارند.
- موتور سیکلت هایی که صاحب آن ها جانبازان باشند با داشتن تاییدیه از بنیاد شهید و امور ایثارگران میتوانند تا ۲۰ سال این روال را انجام دهند.
- موتور سیکلت های آنتیک که به نوعی تاریخی هستند امکان تعویض پلاک تا تاریخ دلخواه را دارند چون استفاده از آن ها طی شرایط خاص و محدود است.
مدارک تعویض پلاک موتور
- برگه معاینه فنی
- کارت موتور سیکلت
- بیمه شخص ثالث
- مدارک شناسایی فروشنده و خریدار
- وکالت فروش دریافتی از دفتر اسناد رسمی
- برگه سبز
دقت داشته باشید برای اسقاط موتور سیکلت های بالای ۱۰ سال لازم است در ابتدا به مراکز اسقاط مراجعه شود و بعد از آن با دریافت تاییدیه و گواهی به مراکز تعویض پلاک مراجعه شود. فک پلاک صورت میگیرد و میتوانید بعد از انجام روال اداری نامه ترخیص را دریافت کنید.
هزینه تعویض پلاک موتور
علاوه بر هزینه هایی که باید بابت مالیات نقل و انتقال سند و دفترخانه و خلافی پرداخت شود لازم است هزینه فک و تعویض پلاک هم در مراکز شماره گذاری پرداخت کنید. این هزینه با مالیات دولتی در حدود ۱۰۰ هزار تومان است.
سوالات متداول در خصوص تعویض پلاک
اینها سوالاتی هستند که مشمولین در تماس های تلفنی مشاوره از ما در مورد تعویض پلاک معمولا می پرسند
چه خودروهایی تعویض پلاک نمیشوند؟
خودروهایی که اسقاطی هستند یا اطلاعات بدنه و موتور آن ها با اطلاعات ثبت در برگه سبز متفاوت باشد یا خودروهایی که فاقد مدارک کامل باشند امکان تعویض پلاک ندارند و مراکز شماره گذاری با انجام آن مخالفت خواهد کرد پس اگر در چنین وضعیتی هستی بیخیال شو!
تعویض پلاک چقدر طول میکشد؟
از زمانی که وکالت را از دفترخانه دریافت کنید و هزینه ها پرداخت شده باشد میتوان برای تعویض پلاک اقدام کرد که نوبت دهی ها در کمتر از یک هفته کاری صادر میشود و در نهایت با حضور در مراکز شماره گذاری میشود در کمتر از ۲ ساعت و در بسیاری از موارد در کمتر از ۱ ساعت صفر تا روال فک و تعویض پلاک را انجام داد.
چگونه نوبت تعویض پلاک بگیریم؟
برای نوبت دهی باید وارد سامانه تعیین شده از سوی پلیس راهور شوید که سامانه ای سراسری برای تمامی استان های کشور است یا اینکه از طریق سامانه سخا اقدام کنید تا بعد از احراز آدرس پستی و پرداخت هزینه ها وارد مراحل نوبت دهی شوید. دقت کنید بدون پرداخت کامل هزینه هایی که در مقاله هم توضیخ داده شد امکان نوبت دهی وجود ندارد و سامانه خطا خواهد داد.
آیا برای تعویض پلاک ثنا لازم است؟
در قانون جدیدی که از سوی قوه قضاییه ایجاد شده است برای هر گونه نقل و انتقال سندی نیاز به کد ثتا است. میتوانید کد ثنا را از طریق دفاتر خدمات قضایی یا سامانه ثنا بصورت غیر حضوری دریافت کنید. بدون داشتن ثنا امکان نقل و انتقال هر گونه سندی از جمله خودرو وجود ندارد در نتیجه وکالت نامه ای صادر نخواهد شد و در نهایت نمیشه تعویض پلاک خودرو یا موتور انجام داد.
تعویض پلاک موتور با خودرو تفاوت دارد؟
از نظر مراکز شماره گذاری تفاوتی وجود ندارد اما در زمان نوبت دهی باید دقت داشته باشید که تمام مراکز دارای شرایط تعویض پلاک موتور سیکلت نیست و حتما باید اعلام کنید که هدف تعویض پلاک موتور است از نظر هزینه هم برای موتور تنها لازم است حدود ۱۰۰ هزار تومان هزینه پرداخت کنید.